-SELAMAT DATANG KE PERISIAN BLOG-

JENIS-JENIS PERISIAN

SISTEM PERISIAN

perisian Sistem menyelaras peranti keras sistem yang lengkap dan menyediakan persekitaran atau platform untuk semua jenis lain dari perisian untuk bekerja masuk Ini adalah kumpulan perisian seperti sistem operasi (Contoh perisian Sistem - Microsoft Windows XP, Mac OS, Linux, Windows Vista , Ubuntu dll) driver peranti, dan utiliti. Ada pelbagai jenis sistem operasi untuk tujuan yang berbeza. Anda boleh pergi melalui dasar-dasar sistem operasi u ntuk maklumat lebih lanjut tentang sistem operasi untuk komputer.

APLIKASI PERISIAN

Peranti perisian aplikasi adalah perisian yang membantu pengguna melakukan tugas-tugas pilihannya. Contoh-contoh aplikasi software MS Office, Openoffice, Media Player, MS Access, dll perisian Pendidikan, media pembangunan perisian, perisian antivirus, dll pelbagai jenis aplikasi perisian.

PEMPROGRAMAN PERISIAN

Pemrograman perisian yang digunakan untuk menulis program perisian lain dan aplikasi. Para editor pelbagai bahasa pengaturcaraan, seperti editor Eclipse-bahasa java, datang dalam kategori ini. Berbagai contoh perisian pengaturcaraan adalah Turbo C, Xilinx, Assembler 805, MySQL dll Compilers, debugger, Integrated Development Environment (IDE), dll adalah jenis perisian pengaturcaraan. Anda boleh pergi melalui senarai bahasa pengaturcaraan untuk tahu lebih banyak.